'Hérodiade' een installatie gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Stéphane Mallarmé. Het gedicht is gewijd aan Herodias, de moeder van Salomé. Salomé is vaak onderwerp geweest voor schrijvers componisten en beeldend kunstenaars. Herodias is een minder bekend figuur. In 'Hérodiade' beschrijft Mallarmé Herodias als aanstichtster van de befaamde 'dans met de zeven sluiers' die haar dochter uitvoert voor haar stiefvader Herodes. Als beloning ontvangt Salomé het hoofd van Johannes de Doper. In tegenstelling tot de Salomé van b.v. Oscar Wilde, Richard Strauss of Gustave Moreau meet Mallarmé het drama niet breed uit maar beschrijft hij de bange voorgevoelens die Herodias heeft. Niets is expliciet; alleen de suggestie van de verschrikkingen die in aantocht zijn.
Mallarmé verwijst opvallend vaak naar kleuren en materialen en is daardoor echt een dichter voor beeldend kunstenaars. Rood is de kleur van dit gedicht, de materialen zijn goud, zilver en diamant..
In de ruimte hangen zeven sluiers gemaakt van een open structuur van metaaldraad. De achterwand is behangen met 'ex-voto' achtige onderdelen van de gefileerde Johannes de Doper.In het midden een massieve schaal van groen-gekleurde was; leeg, een spiegel, de graal...
Zoals Mallarmé zich voornamelijk bezig hield met de prélude tot het drama zo kan deze installatie gezien wordenals de finale of liever nog als de epiloog: als het doek gevallen is en alles stilvalt.


 

 

(terug)