Tien stappen / Tien jaar.

Toen ik jaren geleden de documentaire "Geschiedenis van een plek" van Hans Verhagen en Armando zag, werd ik getroffen door een foto van een straat in Amersfoort waarop vrachtwagens staan en bevrijde gevangenen uit het concentratiekamp. Mijn straat, de straat waar ik in 1950 geboren ben en waar ik ben opgegroeid met in de nabijheid altijd het voormalig kamp.
Enige tijd geleden kwam uit het archief van mijn vader een foto tevoorschijn van Koninginnedag 1955, zelfde straat, tien jaar later.
Twee merkwaardige, schijnbaar geënsceneerde groepsportretten met frappante overeenkomsten: de plek, de ernst, de focus, de eenvormigheid (mannen, meisjes), het schrale lenteweer...
Het kleine meisje rechts ben ik zelf, als ik tien stappen naar voren had gezet en de tijd tien jaar terug stond ik op de plek van de man in de overjas.
Met dit -niet te beschrijven- gevoel wilde ik al een hele tijd 'iets' doen, méér dan alleen de foto's tonen. Dit project Bevrijding/Liberation gaf mij de gelegenheid dit gestalte te geven. Voor mij is 'bevrijding' toch in eerste instantie gerelateerd aan WOII: De Bevrijding.
Mijn idee was om de twee momenten: Lente 1945/Lente 1955 te laten stollen in glas. Niet gevangen houden zoals in barnsteen, maar als een fossiel van licht. Als punten in de tijd met elkaar verbonden, als tijdsbeeld.

Aanwezig maar niet altijd zichtbaar.

 

(terug)